Pelupusan al-Quran: kajian terhadap tahap kesedaran masyarakat Islam di Malaysia - Kamarul Zaman, Liziana; Setapa, Mariam; Wan Mustapha, Wan Asma Hanim; Mohd Kanafiah, Siti Farah Haryatie; Mohd Noor, Nor Raihana Asmar (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2018)
Al-Quran merupakan kitab Allah yang telah diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW. Ia merupakan kitab terakhir yang menjadi panduan serta rujukan kepada seluruh umat manusia. Justeru itu ia adalah menjadi kewajipan kepada seluruh umat Islam untuk memelihara kemuliaan dan kesucian al-Quran. Kewajipan ini termasuklah memastikan al-Quran dan bahan-bahan yang mengandungi ayat-ayat al-Quran dilupuskan dengan kaedah yang betul. Walau bagaimanapun masih ada masyarakat Islam yang tidak menyedari akan hal ini. Sehubungan dengan itu, kajian ini dibuat bagi mengkaji garis panduan dan kaedah pelupusan al-Quran yang diguna pakai di Malaysia. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti tahap kesedaran, sikap dan amalan masyarakat Islam dalam menguruskan pelupusan al-Quran dan bahan-bahan yang mengandungi ayat al-Quran. Data kajian diperolehi secara kuantitatif melalui soal selidik. Hasil kajian mendapati tahap pengetahuan dan sikap masyarakat Islam terhadap kaedah pelupusan al-Quran memuaskan. Walau bagaimanapun daripada aspek pengamalan kaedah pelupusan al-Quran mengikut syarak di kalangan masyarakat Islam masih ditahap rendah.