Operasi khidmat masyarakat di Mukah - Ghazali, Azlina (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2004)
UiTMCS telah mengadakan operasi khidmat masyarakat di Kampung Tellian dan Rumah Banieng Mukah pada 7hb. Jun hingga 12hb. Jun. 2004. Sepanjang program ini, para pelajar UiTM yang seramai 79 orang telah di tempatkan di rumahrumah keluarga angkat di kampung Tellia Laut, Tellian Tengah, Tellian Ulu dan rumah panjang Banieng. Di antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan bersama keluarga angkat adalah seperti gotong royong, sukaneka, malam kebudayaan, taklimat kemasukan ke UiTM, ceramah bimbingan anak-anak cemerlang, program pembelajaran bersama dan mengikut keluarga angkat berkebun, bertani serta turun ke laut. Majlis perasmian telah dilakukan oleh Yang Berbahagia Tuan Haji Sarudu Hoklai, Residen Mukah sementara majlis penutupan dijalankan oleh ADUN Bahagian Dalat.