Kriteria perancangan kemudahan sosial di kawasan kejiranan - Ab Dulhamid, Hasnizam; Haron, Norhazlan; Zainol, Halmi; Ghazali, Abd Halim (2016)
Kejiranan merupakan kawasan tempat tinggal yang mempunyai keluasan tanpa had dan membawa maksud sebagai interaksi antara seseorang dengan jiran tetangga. Ia juga merupakan konsep dimana penduduk mendapat kesetaraan faedah dan keseimbangan berdasarkan interaksi dan integrasi pembangunan fizikal komuniti. Kemudahan sosial pula di definisikan sebagai struktur-struktur, bangunan-bangunan, perkhidmatan-perkhidmatan dan penyediaan-penyediaan yang disediakan untuk memberi kesenangan kepada orang-ramai.Maka, kajian ini dilaksanakan untuk mengenalpasti kriteria perancangan kemudahan sosial bagi unit kejiranan samada kejiranan bandar baru mahupun kejiranan kecil.