Modul bahasa Arab asas untuk komunikasi ibadah haji dan umrah bersama warga Kg. Lonek - Hashim, Norshida; Almuddin, Syahirah; Nordin, Mashitah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Pada 24 April 2025, Akademi Pengajian Bahasa Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kampus Kuala Pilah melalui Persatuan Bahasa Arab telah menganjurkan Program Kemasyarakatan di Kg. Lonek, Batu Kikir, Negeri Sembilan dari jam 8.00 pagi hingga 4.00 petang dengan penyertaan 40 penduduk berusia 30 tahun ke atas serta 16 fasilitator. Sesi yang dipimpin oleh Puan Norshida Hashim dan Dr. Syahirah Almuddin ini memfokuskan modul University Social Responsibility bertajuk Bahasa Arab Asas untuk Komunikasi Ibadah Haji dan Umrah, bertujuan memperkenalkan frasa asas bahasa Arab yang praktikal untuk digunakan ketika menunaikan ibadah di Tanah Suci. Program dimulakan dengan perhimpunan di Foyer Blok Pentadbiran UiTM sebelum para peserta berkumpul di Balai Raya Kg. Lonek untuk pendaftaran, taklimat dan sarapan pagi.