Memposisikan jenayah makanan dalam wacana Fiqh al-‘Uqūbah: kajian awal - Abd Razak, Muhamad Afiq; Ramli, Mohd Anuar; Daud, Mohd Zaid (Universiti Teknologi MARA (UiTM), Malaysia, 2025)
Jenayah makanan merupakan isu serius yang sering berlaku di dalam industri makanan. Ia juga terjadi di dalam rantaian bekalan makanan halal, di mana integriti halal tidak lagi dapat dipelihara. Terdapat kajian-kajian terdahulu yang telah membahaskan berkenaan dengan jenayah makanan, namun kebanyakannya tidak begitu membincangkan berkenaan dengan perspektif fiqh al-‘uqūbah (fiqh hukuman) di dalam Islam. Kajian ini dilaksanakan bagi membahaskan jenayah makanan dalam kerangka fiqh al-‘uqūbah. Bagi menjawab objektif kajian, kajian ini melibatkan pengumpulan data melalui kajian literatur dan dianalisis menggunakan pendekatan kualitatif. Berdasarkan dapatan kajian, terdapat dalil dari nas yang berkaitan dengan jenayah makanan di dalam Islam. Justeru, ia dapat dihubungkan melalui hukuman takzir berdasarkan fiqh al-‘uqūbah. Berdasarkan prinsip dalam jenayah Islam, jenayah makanan menepati rukun-rukun jenayah dalam Islam.