Analisis elemen kritikal hotel patuh syariah: kajian kes di Malaysia - Abd Rahman, Siti Nur Husna; Mohd Azli, Rafidah; Mohd Zhaffar, Nursafra; Yahya, Mohd Azam; Babge, Siti Nadiah (Universiti Teknologi MARA (UiTM), Malaysia, 2025)
Industri hospitaliti Islam di Malaysia menunjukkan perkembangan pesat seiring dengan peningkatan kesedaran pelancong Muslim terhadap keperluan pematuhan syariah dalam perkhidmatan penginapan. Namun begitu, kewujudan pelbagai label seperti Muslim-friendly, hotel halal dan patuh syariah tanpa piawaian yang seragam telah menimbulkan kekeliruan dalam kalangan pengguna dan ketidakselarasan dalam pelaksanaan di peringkat industri. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti elemen-elemen kritikal yang perlu diterapkan dalam hotel patuh syariah di Malaysia berdasarkan prinsip Maqasid Syariah dan kehendak pelancong Muslim. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui analisis kandungan terhadap dokumen pensijilan rasmi, laporan industri, serta sokongan kajian literatur dari tahun 2020 hingga 2025. Dapatan kajian mengenal pasti enam elemen utama yang merangkumi pematuhan terhadap makanan dan minuman halal, penyediaan kemudahan ibadah, pengasingan jantina dalam fasiliti hotel, larangan aktiviti tidak patuh syariah, pengamalan budaya kerja Islam, serta pensijilan rasmi dan kesedaran pengguna. Kajian ini juga menganalisis jurang pematuhan berdasarkan standard semasa seperti MS2610:2015 dan Garis Panduan Pensijilan Hotel Patuh Syariah JAKIM 2023. Hasil kajian ini memberi implikasi penting kepada pembuat dasar, agensi pensijilan, dan pengusaha hotel dalam merangka strategi pelaksanaan yang lebih konsisten, berstruktur dan berpaksikan nilai-nilai Islam. Kesimpulannya, pemerkasaan pelaksanaan hotel patuh syariah secara sistematik berpotensi meningkatkan reputasi Malaysia sebagai hab pelancongan Islam bertaraf global.