Garis panduan entiti kecemerlangan Universiti Teknologi MARA - UiTM, Institute of Research, Development and Commercialisation (IRDC) (Institute of Research, Development and Commercialisation (IRDC), 2021)
Sebagai universiti terbesar dan tersohor di Malaysia, peranan utama UiTM adalah dalam bidang pengajaran dan pembelajaran demi melahirkan graduan professional yang berdaya saing. Seiring dengan hasrat tersebut, agenda penyelidikan juga memainkan peranan penting terutama dalam penghasilan graduan pascasiswazah selain daripada hasilan penyelidikan lain yang sering dijadikan instrumen pengukuran prestasi sesebuah universiti.