Adventure in maths: solve your arithmetic riddles (AMSYAR) - Mohammad Nasir, Amsyar Arsyad; Mohammad Nasir, Aydin Aariz; Yusmadi, Muhammad Rayyan Rizq; Mohd Nazuli, Izz Qaireen Azalea; Ahmad Zaky, Nur Qisya Eryna; Abdullah, Mohammad Nasir (2025)
Permainan digital berasaskan gamifikasi semakin diterima sebagai medium interaktif dalam memupuk kemahiran aritmetik dalam kalangan kanak-kanak. Kajian ini mempersembahkan Adventure in Maths: Solve Your Arithmetic Riddles (AMSYAR), iaitu prototaip permainan web yang menggabungkan mekanik penembak arked dengan tugasan tambah, tolak, darab dan bahagi. Objektif utama pembangunan adalah untuk menghasilkan persekitaran pembelajaran yang menyeronokkan dan menyediakan maklum balas serta-merta, ganjaran maya, serta pilihan tahap kesukaran yang bersesuaian. Metodologi pembangunan mengikuti model iteratif berpusatkan pengguna merangkumi: (i) analisis keperluan kurikulum matematik sekolah rendah; (ii) reka bentuk konseptual melibatkan naratif, antaramuka dan alur motivasi; (iii) pembinaan menggunakan rangka kerja Phaser 3, HTML5 dan API bunyi; (iv) pengujian unit dan integrasi merangkumi prestasi, kebolehgunaan dan kebolehmainan; serta (v) penambahbaikan berasaskan sumbang saran pakar subjek dan penilai teknikal. Hasilnya, AMSYAR terdiri daripada empat babak utama menu, pemilihan tahap, tutorial dan permainan dengan pangkalan 100 soalan aritmetik dinamik yang dijana pseudo-rawak mengikut mod dan tahap kesukaran. Prototaip ini mencapai kadar bingkai stabil 60 fps pada tiga pelayar utama, memenuhi sembilan daripada sepuluh heuristik kebolehgunaan Nielsen, dan memperoleh skor kepuasan awal purata 4.6/5 daripada lima guru matematik yang menilai demonstrasinya. Kesimpulannya, metodologi iteratif yang dilaksanakan berjaya menghasilkan permainan aritmetik yang stabil, menarik dan selaras dengan keperluan pedagogi asas. Usaha masa depan akan menumpukan peluasan kandungan kepada topik pecahan serta penilaian empirikal jangka panjang untuk menaksir keberkesanan pembelajaran dalam bilik darjah.