Wakaf dan keusahawanan sosial di Malaysia: memacu pembangunan usahawan tempatan - Azis, Saflina; Mat, Mustafa Kamal (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Di Malaysia, wakaf sering dikaitkan dengan tanah perkuburan atau pembinaan masjid dan sekolah agama, namun konsepnya sebenarnya lebih luas sebagai satu mekanisme ekonomi strategik jika diurus dengan baik. Kini, wakaf dilihat berpotensi menggerakkan ekonomi, menyokong usahawan industri kecil dan sederhana (IKS), serta memacu keusahawanan sosial yang bukan sahaja menjana keuntungan tetapi turut memberi manfaat kepada masyarakat. Gabungan wakaf dan keusahawanan sosial menghubungkan elemen ibadah dengan pembangunan ekonomi, sekali gus memberi impak berpanjangan kepada pewakaf dan komuniti.