Zakat di era digital: potensi dan cabaran pembayaran melalui mata wang kripto - Ismail, Norhidayah; Ismail, Norhisham (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Di Malaysia, pembayaran zakat kini tidak lagi terhad kepada tunai, malah boleh dilakukan secara atas talian, aplikasi mudah alih dan dompet digital selaras dengan perkembangan teknologi kewangan digital. Kemunculan aset kripto seperti Bitcoin dan Ethereum telah mengubah landskap kewangan global serta menimbulkan persoalan tentang kewajipan zakat ke atas pemilikan dan penggunaannya dalam kalangan umat Islam. Memandangkan zakat merupakan rukun Islam yang wajib ditunaikan, pemahaman terhadap kesesuaian dan cabaran pelaksanaan zakat ke atas aset digital dalam persekitaran kewangan moden adalah amat penting.