Faktor perubahan dialek Melayu dalam kalangan masyarakat - Zakaria, Rosdi; Mansor, Noor Rohana (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2018)
Perbezaan dalam pertuturan sesuatu dialek merupakan suatu fenomena yang sering berlaku di Malaysia bahkan seantero dunia sejagat. Perubahan dan perbezaan bunyi pertuturan ini disebabkan oleh beberapa faktor sama ada masyarakat bahasa itu sendiri, begitu juga faktor geografi atau kawasan. Selain itu, fenomena perubahan sesuatu dialek itu sebenarnya berlaku seiring dengan gaya hidup masyarakat sesuatu tempat dan juga tuntutan ekonomi semasa. Kepentingan pengekalan ataupun pelestarian sesuatu dialek itu merupakan lambang sesuatu masyarakat yang patut diwarisi. Justeru, kajian ini dijalankan bagi meneliti beberapa faktor perubahan kosa kata dialek dalam masyarakat Melayu. Perbezaan dialek sesuatu masyarakat berdasarkan kedudukan geografi mahupun corak kehidupan masyarakat tersebut. Objektif kajian bagi membincangkan aspek perubahan dialek yang berlaku dalam kalangan masyarakat Melayu. Menjelaskan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan dialek, serta menjelaskan penggunaan dialek sesuatu masyarakat berdasarkan kategori umur penutur dan kawasan.