“Piagam Madinah: ringkasan pandangan dua tokoh akademik dalam konteks politik semasa, menurut buku Abu Bakar Hamzah” - Mohd Noor, Muaz; Mohd Aris, Noorfazreen; Abd Kadir, Nor Adina; Md Nasir, Mariam Farhana; Mohd Adnan, Sarah Dina (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2018)
Piagam Madinah merupakan piagam yang ringkas, padat dan menjadi kesulitan kepada sebahagian masyarakat untuk mentafsirkannya, terutama jika ia hendak dijadikan asas kepada perlembagaan negara Islam seperti Malaysia. Atas dasar itu, Abu Bakar Hamzah telah menerbitkan sebuah buku yang mengandungi ulasan dan pandangan oleh dua orang tokoh akademik yang terkemuka di dalam bidang undang-undang iaitu Prof. Datuk Dr. Hj. Ahmad Ibrahim dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Prof. Dzafir El-Qasimy dari Labenon. Abu Bakar Hamzah telah menterjemahkan karya penulis dua orang tokoh ini ke dalam Bahasa Melayu sebagai satu usaha untuk menambah koleksi ilmu disamping memudahkan masyarakat Melayu memahami apa itu Piagam Madinah, serta mengetahui apakah hibrah yang boleh diteladani untuk dipraktikkan dalam sebuah negara seperti Malaysia. Penulis meringkaskan himpunan pandangan kedua-dua tokoh ini dalam kajian ini bagi memudahkan masyarakat untuk memahami serta menghayatinya. Hasil dapatan ini menyaksikan bahawa terlalu banyak perkara-perkara menarik dan penting yang boleh diambil pengajaran dan pedomannya melalui Piagam Madinah ini dalam konteks semasa. Ia boleh dijadikan model atau contoh kita dalam berpolitik dan bernegara, khususnya di tanah air kita, Malaysia.