Kemerdekaan Malaysia dalam era kecerdasan buatan: antara kedaulatan digital dan cabaran abad ke-21 - Libasin, Zuraira; Abd Rahman, Nor Hanim (Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, 2025)
Sejak tanggal keramat 31 Ogos 1957, terlakarlah sejarah sebuah negara berdaulat bergelar ‘Malaysia’, sebuah negara progresif dan multi-bangsa yang merdeka daripada cengkaman kolonial British. Perjuangan generasi terdahulu telah membuka jalan kepada kemajuan dalam pelbagai aspek pembangunan negara termasuk ekonomi, pendidikan, dan perpaduan sosial. Namun, kemerdekaan bukanlah noktah akhir, tetapi satu permulaan baharu yang perlu dimaknai semula dari semasa ke semasa, seiring dengan peredaran zaman dan cabaran global. Kini, selepas lebih enam dekad merdeka, bentuk perjuangan dan cabaran negara semakin berubah. Dunia kini memasuki fasa baharu yang digerakkan oleh revolusi teknologi digital, khususnya kemajuan pesat dalam bidang Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence atau AI). Dalam konteks ini, persoalan yang timbul ialah: apakah erti kemerdekaan pada era pasca kolonial yang ditentukan oleh aliran data, algoritma dan automasi? Di dalam era modernisasi yang baru ni, era AI bukan sekadar memperkenalkan mesin pintar atau robot canggih, malah melibatkan anjakan paradigma terhadap cara manusia hidup, bekerja, berfikir dan berinteraksi dalam ruang maya dan fizikal. AI kini meresap ke dalam struktur negara: dari bilik darjah hingga sistem pertahanan, dari kilang perindustrian hingga pentadbiran