Lawatan akademik pelajar Fakulti Perakaunan - Zaman, Nur Fatin Nadzirah; Umar Syarifudin, Siti Aisyah (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2016)
Pada 25 Oktober hingga 28 Oktober 2015 yang lepas, seramai 21 orang pelajar AC1 105E dengan dibiayai oleh Tabung Amanah Pembangunan Akademi Pelajar (TAPA) beserta penasihat akademik, Puan Azlina Ghazali telah mengadakan lawatan ke Fakulti Perakaunan UiTM Puncak Alam dan Universiti Kebangsaan Malaysia, Akademi Percukaian Malaysia dan Kilang GR Tile yang terletak di Klang. Lawatan akademik ke fakulti-fakulti perakaunan UiTM Puncak Alam dan UKM adalah bagi mendedahkan pelajar dengan plan pengajian yang ditawarkan jika ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah sarjana muda di sana. Selain dari itu, ianya juga bertujuan untuk memotivasikan pelajar ke arah pencapaian akademik yang lebih baik dengan penerangan tentang aktiviti-aktiviti pembelajaran dan pengajaran yang tersedia di universiti-universiti tersebut. Lawatan ke Akademi Percukaian Malaysia pula telah mendedahkan pelajar dengan proses perlaksanaan dan pengendalian badan percukaian Malaysia sementara lawatan ke kilang telah memberi peluang kepada pelajar untuk melihat secara langsung bagaimana pengurusan belanjawan, kaedah pemasaran dan aliran tunai dijalankan dalam sesebuah organisasi berdasarkan teori-teori yang telah dipelajari di bilik kuliah.