Stamina membaca buku bukan fiksyen - Kamaruddin, Siti Faridah; Abang Abdul Rahman, Dayang Hummida (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2025)
Kebanyakan pembaca berpendapat bahawa membaca buku fiksyen adalah lebih mudah daripada membaca buku bukan fiksyen. Kebanyakan buku bukan fiksyen mempunyai mukasurat yang tebal, membincangkan persoalan yang berat seperti produktiviti, politik dan masalah sosial semasa dan memerlukan fokus pembaca yang tinggi untuk mengingati apa yang telah dibaca. Tambahan pula, perasaan seolah-olah seseorang pembaca tersebut gagal untuk mengaplikasikan apa yang telah dibaca dari buku bukan fiksyen adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan membaca buku fiksyen yang mana pembacaannya lebih bersifat santai. Artikel ini membincangkan istilah “stamina membaca buku bukan fiksyen” bagi menggalakkan lebih ramai pembaca untuk memilih genre bukan fiksyen.