Penerapan nilai ihsan dalam pekerjaan - Omar Mokhtar, Muhammad Yasin; Kamal Basir, Mohd Zuhaili; Ariffin, Muhammad Shahimi (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2025)
Konsep ihsan (juga disebut ehsan) dalam Islam membawa maksud melakukan sesuatu dengan penuh kesempurnaan, keikhlasan, dan kesedaran bahawa setiap perbuatan manusia sentiasa diperhatikan oleh Allah SWT. Dari segi bahasa, ihsan bererti berbuat baik atau memperelokkan sesuatu amalan. Dari perspektif spiritual pula, ia menuntut agar setiap tindakan dilakukan sebaik mungkin walaupun tiada siapa yang melihat. Dalam konteks pekerjaan, nilai ihsan menuntut pekerja untuk melaksanakan tugas bukan sekadar memenuhi kewajipan kontrak kerja, tetapi juga dengan integriti, dedikasi, dan tanggungjawab moral. Menurut Sodikin, Fachrunnisa, dan Cahyono (2023), konsep ihsan commitment melibatkan dimensi spiritual, psikologi, sosial, dan fizikal, yang apabila diterapkan dalam dunia kerja dapat melahirkan pekerja yang lebih komited serta meningkatkan prestasi organisasi secara menyeluruh.