Laporan Tahunan InQKA 2020 - UiTM, InQKA (Institute of Quality & Knowledge Advancement (InQKA), 2020)
Peranan strategik InQKA dalam memperkukuh budaya kualiti dan kecemerlangan organisasi di UiTM. InQKA berfungsi sebagai pusat runding cara kualiti setempat kepada Pusat Tanggungjawab (PTJ) dengan menekankan pemerkasaan Sistem Pengurusan Kualiti Bersepadu (iQMS) selaras dengan keperluan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan badan profesional yang diiktiraf. Selain itu, InQKA memupuk budaya inovasi melalui penghasilan produk dan penerbitan ilmiah daripada projek kumpulan inovatif dan kreatif. Pengurusan data strategik turut diberi penekanan bagi meningkatkan penarafan UiTM dalam QS World University Rankings, Times Higher Education (THE), World University Rankings dan SETARA. Dalam masa yang sama, usaha memperkasa penilaian kendiri setiap PTJ dilaksanakan secara sistematik bagi memastikan pematuhan standard kualiti dan peningkatan berterusan. InQKA juga berperanan sebagai hab kualiti yang mantap dan diyakini melalui penghasilan bahan informatif profesional serta pemanfaatan laman web dan media sosial sebagai medium penyebaran maklumat bagi meningkatkan kefahaman warga UiTM terhadap pengurusan kualiti cemerlang. Secara keseluruhannya, inisiatif ini menyokong pencapaian matlamat kualiti institusi secara holistik dan berimpak tinggi.