Kemudahan kolej kediaman di kampus: tanggungjawab dan bukan hak pelajar - Azis, Saflina; Mat, Mustafa Kamal (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Kolej kediaman disediakan oleh universiti untuk memudahkan kehidupan pelajar di kampus, namun kemudahan ini bukan hak mutlak dan tertakluk kepada garis panduan yang ditetapkan. Penempatan bilik diberikan berdasarkan prosedur permohonan, kelayakan, merit serta keutamaan tertentu seperti pelajar baharu, pelajar diploma dan mereka yang memegang jawatan seperti Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPK) serta badan beruniform.