Generasi Z: merentas evolusi pembelajaran dan dunia pekerjaan - Mohd Mahyideen, Jamilah; Mohamad Rusli, Nurhanani Aflizan; Mohamad, Wan Normila; Yaakob, Hafisah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Generasi Z (Gen Z), iaitu mereka yang lahir sekitar 1997 hingga 2012, merupakan generasi pertama yang membesar sepenuhnya dalam ekosistem digital dan menjadi pemacu utama ekonomi digital masa kini. Akses segera kepada maklumat, pembelajaran interaktif dan pengalaman praktikal membentuk cara mereka belajar, manakala dalam dunia pekerjaan mereka lebih mengutamakan fleksibiliti, keseimbangan hidup dan peluang perkembangan berterusan berbanding struktur konvensional. Sebagai digital native, Gen Z juga menghargai keaslian dalam kandungan digital, menjadikan platform seperti TikTok ruang yang berpengaruh untuk pembelajaran, ekspresi dan peluang ekonomi baharu.