Kemerdekaan kita, kejayaan mereka: generasi inspirasi di pentas dunia - Umar, Norazah (Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, 2025)
Saat jam berdetik ke angka 12 pada malam 31 Ogos 1957, laungan “Merdeka! Merdeka! Merdeka!” memecah sunyi. Ia bukan sekadar lafaz kebebasan, bukan juga sekadar sejarah untuk dikenang tetapi sumpah setia sebuah bangsa untuk membina tanah air yang merdeka. Hari ini, selepas 68 tahun, amanah itu kini berada di bahu generasi pewaris , Anak Malaysia. Generasi pewaris ini perlu terus mempertahankan dan membawa negara ke tahap yang lebih tinggi. Kita, Anak Malaysia, lahir di bumi yang kaya dengan warna-warni budaya, bahasa, dan warisan. Di sinilah kita belajar tentang erti perjuangan, menghargai keringat pejuang, dan menyulam impian untuk Malaysia yang lebih gemilang. Aspirasi Malaysia bukan sekadar angan, tetapi sebuah citacita yang harus digenggam erat, dijaga dan diteruskan. Anak Malaysia hari ini berada di barisan hadapan dalam membentuk masa depan negara. Aspirasi Malaysia untuk menjadi sebuah negara maju, sejahtera, dan berdaya saing di persada dunia tidak mungkin tercapai tanpa peranan aktif generasi muda.