Transformasi pembelajaran dalam era digital - Ariffin, Iskandar; Ab Rashid, Mohd Elfee; Shabir Ahmad, Bashir Ahmad (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Perkembangan teknologi digital telah membawa perubahan besar dalam dunia pendidikan apabila media sosial kini digunakan sebagai alat pembelajaran yang berkesan. Pensyarah tidak lagi bergantung sepenuhnya kepada kaedah konvensional, sebaliknya memanfaatkan platform seperti Facebook, Instagram, TikTok, YouTube dan WhatsApp untuk menyampaikan ilmu secara lebih interaktif. Pendekatan ini selari dengan gaya hidup pelajar generasi Z dan Alpha yang aktif menggunakan gajet, sekali gus menjadikan pembelajaran lebih menarik, mudah difahami dan relevan.