Illicit Financial Flows (IFFs): ancaman tersembunyi kepada ekonomi negara - Zainal Abedin, Nur Fadhlina; Pardi, Faridah; Kasim, Eley Suzana; Mohd Mahyideen, Jamilah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Illicit Financial Flows (IFFs) ialah aliran keluar wang dari sesebuah negara melalui aktiviti haram atau tidak direkodkan seperti pengelakan cukai, pengubahan wang haram, penyeludupan, pemindahan harga dan rasuah. Walaupun sukar dikesan, IFFs memberi kesan besar kepada ekonomi kerana dana yang sepatutnya digunakan untuk pembangunan awam mengalir keluar tanpa manfaat, menyebabkan negara membangun kehilangan ratusan bilion dolar setiap tahun dan melemahkan asas pertumbuhan ekonomi.