"Green is a new gold” pelaburan ESG dalam dunia yang semakin panas - Ab Rashid, Mohd Elfee; Arifin, Iskandar; Shabir Ahmad, Bashir Ahmad (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Dalam landskap global yang dipacu oleh perubahan iklim, ketidaktentuan sosial dan tuntutan akauntabiliti korporat, pendekatan pelaburan kini tidak lagi berfokus semata-mata kepada keuntungan kewangan. Pelaburan ESG, yang mengintegrasikan faktor Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus, telah berkembang daripada pendekatan khusus kepada strategi arus perdana kerana keupayaannya mengurus risiko, mengenal pasti peluang dan melindungi nilai portfolio jangka panjang. Menjelang 2025, ESG bukan sekadar simbol pelaburan beretika, tetapi satu keperluan strategik dalam memastikan kelestarian dan daya tahan pelaburan, di mana nilai hijau semakin menjadi aset berharga.