31 Ogos: tarikh, cerita, dan suara di sebalik kemerdekaan - Hamat, Muniroh (Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, 2025)
Setiap kali kita menyebut 31 Ogos, bayangan laungan “Merdeka!” Merdeka!” Merdeka!” oleh Tunku Abdul Rahman di Stadium Merdeka pasti terlintas di fikiran. Namun, di sebalik tarikh keramat itu, tersimpan kisah yang jarang diceritakan , kenapa tarikh itu dipilih, bagaimana berita kemerdekaan tersebar ke seluruh dunia tanpa bantuan teknologi moden, dan bagaimana rakyat biasa merasai detiknya. Mengapa 31 Ogos Dipilih Tarikh ini bukan sekadar nombor yang tercatat dalam kalendar. Ia adalah hasil rundingan panjang antara wakil Tanah Melayu dan British. Salah satu sebab utama pemilihannya ialah ia jatuh pada hari Sabtu, membolehkan rakyat dari seluruh negeri berkumpul tanpa mengganggu urusan rasmi. Selain itu, ia memberi ruang yang cukup untuk menyiapkan Perlembagaan Persekutuan dan segala kelengkapan pentadbiran sebelum kuasa diserahkan sepenuhnya. Menariknya, British pada awalnya mencadangkan kemerdekaan dianjak ke tahun 1958, namun delegasi Tanah Melayu mendesak ia dipercepatkan ke tahun 1957 demi mengekalkan momentum perpaduan yang ketika itu sedang memuncak. Bayangkan tahun 1957 di mana tiada aplikasi WhatsApp, tiada Facebook, tiada siaran langsung pun. Namun berita kemerdekaan Tanah Melayu sampai ke seluruh dunia dengan pantas. Radio Malaya menjadi medium utama, menyiarkan secara langsung pengisytiharan kemerdekaan dan bacaan ikrar oleh Tunku Abdul Rahman. Wartawan antarabangsa dari Reuters dan Associated Press pula menghantar laporan menggunakan telegraf. Di kampung-kampung, berita kemerdekaan disampaikan secara lisan oleh guru, imam, penghulu, dan peniaga yang baru pulang dari bandar. Mereka inilah “media sosial bergerak” ketika itu.