Dasar Entiti Kecemerlangan UiTM - Pindaan 1/2020 - UiTM, Vice Chancellor Office (Vice Chancellor Office, 2020)
Entiti Kecemerlangan (EK) merupakan unit atau entiti yang terdiri daripada kumpulan penyelidik yang aktif menjalankan aktiviti penyelidikan atau perkhidmatan dalam bidang tujahan tertentu atau bersifat interdisiplinari. Kumpulan penyelidik ini dikenali oleh komuniti akademik dan industri di dalam dan di luar negara dengan kepakaran yang diperoleh hasil daripada aktiviti yang dilaksanakan. EK mampu menerajui aktiviti penyelidikan atau perkhidmatan secara berfokus di peringkat universiti, kebangsaan dan antarabangsa.