PTAR menjunjung agenda pemartabatan Jawi - Mohd Nasir, Mohd Alfarabie (Perpustakaan Tun Abdul Razak, 2025)
Keagungan tradisi ilmu bangsa melalui tulisan Jawi sejak berabad lalu telah menjadi medium penyebaran ilmu, pentadbiran, perundangan dan peradaban alam Melayu. Sebagai peneraju penyebaran ilmu, PTAR UiTM meneruskan usaha pemartabatan tulisan Jawi melalui dua inisiatif strategik iaitu Pembangunan Koleksi Khas Jawi UiTM dan Repositori Persuratan Jawi UiTM.