Xplorasi AI: transformasi perpustakaan dalam dunia digital - Mohd Nasir, Mohd Alfarabie (Perpustakaan Tun Abdul Razak, 2025)
Ketua Pustakawan UiTM, Ts. Haji Azizi bin Haji Jantan, tampil dalam rancangan Xplorasi AI terbitan BERNAMA Radio bagi berkongsi pandangan tentang evolusi dan masa depan perpustakaan dalam era kecerdasan buatan (AI). Beliau menegaskan bahawa transformasi perpustakaan kini merangkumi tiga komponen utama: Digital Collection – Pendigitalan bahan ilmiah, tesis dan rujukan. Digital Services – Akses maklumat anywhere, anytime, anyone melalui sistem digital dan aplikasi mudah alih.