Merentas industri herba: menyingkap dunia pemprosesan dan penyelidikan herba di Sarawak - Wondi, Mohd Hafizz; Sulaiman, Muhamad Nasarudin; Windra, Danisha Qistina Syazwani (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2025)
Tujuan utama lawatan ini adalah untuk memberi pendedahan secara langsung kepada pelajar penanaman herba secara komersial serta menambah pengetahuan mereka mengenai teknologi pemprosesan herba moden. Lawatan bermula di Sarawak Biodiversity Centre (SBC), di mana pelajar diperkenalkan kepada peranan SBC dalam pemeliharaan tumbuhan asli dan dokumentasi pengetahuan tradisional. Pelajar juga didedahkan kepada sistem Access and Benefit Sharing (ABS), proses penyulingan metabolit sekunder, serta teknik penyediaan dan pendigitalan spesimen herbarium. Seterusnya, pelajar mengunjungi Lembaga Lada Malaysia (MPB) yang memberi pendedahan tentang penanaman, penuaian, dan pemprosesan lada hitam. Pelajar turut mempelajari kepelbagaian produk berasaskan lada termasuk lada putih, hijau, minyak lada, oleoresin, serta produk inovatif bukan makanan yang memanfaatkan hasil sampingan secara mampan.