Pemimpin: ‘ikut buku’ vs ‘ikut nafsu’ - Amirnordin, Nur Alia; Abd Karim, Hilwana; Tengku Sulaiman, Tengku Sharifeleani Ratul Maknu; Md Akhir, Norhaniza; Mohammad Isnani, Zaidatulhusna (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Dalam organisasi moden, kepimpinan dapat dilihat melalui dua pendekatan utama iaitu pemimpin yang berpegang teguh kepada prinsip dan peraturan, serta pemimpin yang membuat keputusan berdasarkan emosi dan kehendak peribadi. Kedua-dua gaya ini memberi kesan besar terhadap prestasi organisasi, reputasi, tahap kepercayaan warga kerja serta keupayaan institusi untuk kekal berdaya tahan dalam jangka panjang.