Kebun mini: keberdikarian dan potensi keusahawanan kecil-kecilan - Haris, Sharazad; Romli, Nurulashikin; Isa, Aflah (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2024)
Kenaikan harga barang keperluan harian akhir- akhir ini sedikit sebanyak memberi kesan kepada perbelanjaan harian rakyat. Walaupun langkah penjimatan boleh diambil, ia lebih sesuai untuk barangan kehendak berbanding barangan asas seperti sayur-sayuran yang penting untuk kesihatan. Beberapa cadangan boleh dilakukan untuk mengurus perbelanjaan dengam bijak tanpa menjejaskan pemakanan sihat. Antaranya ialah merancang belanja mingguan dengan teliti, menukar kepada jenama alternatif yang lebih murah, mengambil diskaun dan promosi, membeli sayur musim, menanam sayur sendiri, menyediakan hidangan dari bahan sedia ada dan ngurangkan makanan segera. Dengan perancangan bijak dan berdisiplin, masalah kenaikan kos sara hidup ini mampu diharungi tanpa mengabaikan kebajikan kesihatan. Perbelanjaan perlu difokuskan kepada barangan penting keutamaan perlu diberi kepada pemilihan sayur-sayuran dan buah-buahan yang tennyata baik untuk kesihatan.