Apa itu Bay’ al-Murabahah? - Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Mohamad Nasruddin, Nur Aqilah; Abdul Ghani, Roseziahazni; Ali, Noor Malinjasari; Mohd Kassim, Nor Akila (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2024)
Sering kali kita dengar mengenai pinjaman berasaskan syariah apabila ingin membuat pinjaman bagi pembelian rumah, kereta, mahupun, pinjaman peribadi. Namun, berapa ramaikah masyarakat kita tahu apa itu pinjaman berasaskan syariah dan kepentingannya? Mengapa pinjaman berasaskan syariah ini semakin hangat diperbincangkan pada masa kini berbanding dengan masa lalu? Terdapat banyak pendapat dan persepsi mengenai pinjaman syariah. Salah satu pinjaman syariah yang ada di Malaysia adalah kontrak Bay’ al-Murabahah. Justeru itu, penulisan ini akan mengupas lebih lanjut mengenai Bay' al-Murabahah.