Kesediaan pasaran : ketahui persediaan pengurusan syarikat sebelum export - Zakaria, Noorul Huda; Abd Aziz, Najdah (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2023)
Export adalah istilah yang digunakan dalam konteks perniagaan dan perdagangan antarabangsa untuk mengembangkan kegiatan menjual barang atau produk dari satu negara ke negara lain. Eksport menurut Kamus Dewan Edisi Keempat (2010) ialah perbuatan menghantar atau mengirim barang-barang dagangan ke luar negara. Ia merupakan sumbangan penting dalam ekonomi global dan sering menjadi sumber pendapatan utama bagi banyak negara. Aktiviti eksport adalah salah satu cara penting bagi negara-negara untuk menjana pendapatan, meningkatkan pertumbuhan ekonomi, memperluaskan pasaran, dan memanfaatkan kebolehan persaingan sesebuah negara serta sebagai langkah bagi memperluaskan hubungan perdagangan dengan negara lain.