Syed Norhaimi Syed Zin: petani moden yang mengubah persepsi pertanian Malaysia - Yaakob, Hafisah; Mohamad, Wan Normila; Mohd Mahyideen, Jamilah; Mohamad Rusli, Nurhanani Aflizan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Syed Norhaimi Syed Zin, 60, merupakan usahawan tani dari Pulau Tawar, Jerantut yang membuktikan pertanian moden mampu menjamin masa depan cerah. Anak peneroka Felda Sungai Tekam ini membina kejayaan melalui semangat gigih, pembelajaran berterusan dan pengalaman luas termasuk sebagai Penyelia Ladang serta Pegawai Pemasaran RISDA, sebelum memilih pertanian sebagai kerjaya sepenuh masa. Berpegang pada prinsip “usia bukan penghalang kejayaan”, perjalanan hidup beliau menjadi inspirasi tentang ketekunan, keberanian mencuba dan kebangkitan sebagai petani moden yang disegani.