Analisis keberkesanan aktiviti khat, kuiz, ejaan, video, webinar dan Arabic Tongue Twister terhadap pencapaian kursus TAC401, TAC451 dan TAC501 - Mohd Yusof, Mohd Islah; Nik Mat, Nik Mahfuzah; Nordin, Mashitah; Hashim, Norshida; Almuddin, Syahirah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Kajian ini menilai keberkesanan aktiviti sokongan bahasa Arab sempena Minggu Bahasa 2025 terhadap pencapaian pelajar UiTM Kampus Seremban dalam kursus TAC401, TAC451 dan TAC501 menggunakan pendekatan kuantitatif-kualitatif. Dapatan menunjukkan penglibatan aktif dalam pelbagai aktiviti bahasa memberi kesan positif terhadap motivasi, penguasaan kosa kata, kelancaran bertutur dan prestasi akademik, sekali gus membuktikan bahawa aktiviti ko-kurikulum berasaskan bahasa mampu meningkatkan penguasaan bahasa Arab sebagai bahasa ketiga.