Bila cuti jadi ibadah: menyelami konsep hotel patuh syariah - Abd Rahman, Siti Nur Husna; Mohd Azli, Rafidah; Mohd Zhaffar, Nursafra (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Konsep Hotel Patuh Syariah menekankan bahawa percutian dalam Islam bukan sekadar hiburan, malah sebahagian daripada ibadah yang merangkumi kesejahteraan fizikal dan rohani. Dalam industri hospitaliti moden, hotel patuh Syariah mengintegrasikan nilai Islam dengan profesionalisme perkhidmatan melalui penyediaan makanan halal, kemudahan ibadah, pengurusan beretika serta operasi berteraskan Maqasid Syariah. Pendekatan ini bukan sahaja memperkukuh keyakinan pelancong Muslim dan menarik pelancong antarabangsa, malah memartabatkan identiti Islam sebagai teras kualiti perkhidmatan dan tanggungjawab sosial dalam pelancongan Islam.