Raja-Raja Melayu benteng agama dan institusi fatwa di Malaysia - Mat Salleh, Mohd Kamel (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Sebelum penjajahan British, Sultan dan Raja-Raja Melayu memainkan peranan utama sebagai pelindung institusi agama dan fatwa melalui pelantikan pelbagai jawatan seperti mufti, kadi dan imam bagi melaksanakan undang-undang Islam. Jawatan-jawatan ini saling berkait dalam penguatkuasaan syariah, pengeluaran fatwa dan pentadbiran keadilan. Walaupun melalui era penjajahan hingga kemerdekaan, peranan penasihat agama tetap dikekalkan selaras dengan tanggungjawab Raja-Raja Melayu menjaga agama Islam, yang kemudiannya dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan melalui peruntukan berkaitan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan.