Kesihatan menurut perspektif Islam - Aris, Husnul Rita (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Kesihatan merupakan nikmat besar dan amanah daripada Allah yang menuntut manusia mensyukurinya dengan menggunakan tubuh dalam ketaatan, sebagaimana diingatkan dalam al-Qur’an dan hadis Rasulullah SAW bahawa kesihatan sering dilalaikan. Ketika sihat, manusia digalakkan memperbanyak ibadah, manakala ketika sakit, kesabaran dan doa menjadi sumber pahala, menjadikan kesihatan bukan sekadar isu perubatan tetapi juga dimensi kerohanian.