Budaya pemakanan: satu pandangan - Satari, Hisam (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Pemakanan berfungsi menyediakan khasiat bagi menjamin kesihatan jasmani, emosi, rohani dan intelek, selaras dengan matlamat hidup manusia untuk beribadah kepada Allah Taala. Islam menekankan pemilihan makanan yang halal dan baik (toyyiban) serta menghindari pengambilan berlebihan kerana ia boleh menjejaskan kecerdasan akal dan kesucian hati, seperti yang diingatkan oleh Imam al-Ghazali. Pemakanan yang baik akan mempengaruhi perilaku dan amalan seseorang dalam melaksanakan amal soleh dan ketakwaan. Namun, budaya pemakanan masa kini yang tidak seimbang, sama ada meniru budaya luar atau berlebihan, telah menyumbang kepada peningkatan masalah kesihatan seperti obesiti, diabetes, darah tinggi dan penyakit jantung.