Fungsi penanda wacana Bahasa Arab dan kekerapan penggunannya dalam skrip roleplay - Mohd Yusof, Mohd Islah; Nordin, Mashitah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Kajian ini meneliti kesedaran dan penggunaan penanda wacana bahasa Arab dalam skrip roleplay pelajar UiTM. Penanda wacana menyokong kohesi dan koherensi teks serta kelancaran interaksi lisan. Melalui analisis 30 skrip (102 pelajar) bagi kursus TAC401, TAC451 dan TAC501, kajian mengukur kekerapan dan fungsi penanda wacana berlandaskan kerangka Halliday & Hasan (1976) serta adaptasi tempatan (Muhammad Fauzi Jumingan, 1999). Dapatan menunjukkan variasi penggunaan merentas kategori Tambahan, Berlawanan, Sebab dan Masa, dengan beberapa bentuk dominan. Implikasi dibincang bagi memperkasa pengajaran menulis dan bertutur.