Hati Emas - Ismail, Fathiyah; Harun, Nur Syikri; Lukman, Najah (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2023)
Jika dalam isu yang lepas, saya telah mengulas lagu Seroja dendangan Dato’ Jamal Abdillah, namun pada kali ini saya terpanggil untuk menelusuri makna tersirat di sebalik bait-bait kata yang dilontarkan dalam lagu Hati Emas, iaitu sebuah karya seniman yang tidak asing lagi, Dato M. Nasir. Lagu ini telah diterbitkan pada 1981 dan dicipta dan ditulis sepenuhnya oleh Dato’ M. Nasir sendiri. Pada saya, karya-karya Dato’ M. Nasir memerlukan kita berflkir di luar kotak. Boleh dikatakan semua lirik lagu karya Dato’ M. Nasir bukan ditulis secara biasa-biasa. Jarang sekali bait-bait kata yang dilontarkan dinyatakan secara tersurat. Kebanyakannya mengandungi maksud yang tersirat.