Inovasi pengajaran & pembelajaran: JSG raih emas dalam inovasi P&P di VIIIC 2024 - Husin, Nurul Izza; Abdullah, Ainnie Rahayu; Yunus, Mohd Bukhari (Unit Penerbitan Jabatan Sains Gunaan, 2025)
Jabatan Sains Gunaan (JSG) sekali lagi mencatat pencapaian cemerlang dengan meraih Anugerah Emas dalam International Business and Management Virtual Innovation & Invention of Ideas Competition (VIIIC 2024). Projek inovatif yang diperkenalkan, Elementary Explorers: Science Detectives on the Case, membuktikan bahawa pendekatan interaktif dan kreatif mampu meningkatkan pengalaman pembelajaran sains secara lebih berkesan. Kejayaan ini adalah hasil usaha sebuah pasukan yang terdiri daripada pensyarah kimia JSG. Inovasi ini menggabungkan penggunaan teknologi moden dan kaedah pembelajaran berasaskan penyiasatan, memberikan peluang kepada pelajar untuk memahami konsep sains dengan lebih mendalam dan menarik. Pendekatan ini bukan sahaja membantu meningkatkan pemahaman mereka, tetapi juga merangsang minat terhadap bidang sains melalui pengalaman pembelajaran yang lebih dinamik dan menyeronokkan. Selain itu, projek ini bertujuan untuk menarik minat pelajar terhadap bidang STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik), sekaligus menggalakkan lebih ramai pelajar menceburi bidang ini pada masa hadapan. Kemenangan ini menjadi bukti komitmen JSG dalam memperkenalkan kaedah pengajaran yang progresif dan sejajar dengan keperluan pendidikan masa kini. Semoga kejayaan ini menjadi pemangkin untuk lebih banyak inovasi yang memberi manfaat kepada dunia pendidikan