Merdeka dan hijrah rohani: membina masyarakat sejahtera selari dengan aspirasi Madani - Bahori, Adibah; Wan Yussof, Wan Nor Aisyah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Tanggal 31 Ogos 1957 menandakan kemerdekaan Malaysia daripada penjajahan kolonial, bukan sekadar peristiwa politik tetapi juga amanah untuk pembangunan rohani dan moral. Tema 2025, “Malaysia MADANI: Rakyat Disantuni”, menekankan bahawa kebebasan perlu diisi dengan nilai rahmah, keadilan dan kesejahteraan sosial, selaras dengan maqasid syariah yang menekankan penjagaan agama, nyawa, akal, keturunan dan harta. Kebebasan hakiki bukan hanya fizikal, tetapi juga rohani, di mana jiwa perlu bebas daripada hawa nafsu, kezaliman dan kejahilan.