Oh Bulan! - Anis, Ahmad Lutfi (UiTM Press, 2025)
Berlandaskan kisah benar, Oh Bulan! ialah terjemahan bahasa Melayu bagi buku berjudul If You Want To Lose Weight, Go To The Moon! yang menceritakan tentang permulaan awal penulis sebagai pensyarah fizik di sebuah universiti awam. Menghadapi cabaran mengajar pelajar yang mempunyai fobia terhadap mata pelajaran Fizik, penulis cuba mencari kaedah pengajaran yang berkesan dengan mengimbau kembali pengalaman-pengalaman lampau bersama-sama dengan pelbagai individu, serta menghimpunkan fakta-fakta dan pengetahuan am yang relevan dengan sains dan matematik. Tanpa latar belakang formal dalam bidang pengajaran, beliau memilih pendekatan bercerita yang tidak konvensional dengan menggunakan jenaka dan contoh-contoh praktikal yang boleh dikaitkan dengan kehidupan harian. Beliau sering mendramatisasikan sejarah dan pemahaman teori bagi konsep-konsep fizik agar lebih menarik serta lebih mudah difahami.