Celik kewangan: teliti dalam berhutang, kira dulu sebelum pinjam - Mat, Mustafa Kamal; Azis, Saflina (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Berhutang dibenarkan dalam Islam sebagai satu bentuk muamalat bagi tujuan keperluan dan kebaikan seperti pendidikan, kediaman dan perniagaan, namun ia tidak digalakkan jika bertujuan untuk hidup bermewah. Islam menekankan perbelanjaan berhemah dan perancangan kewangan yang baik bagi mengelakkan beban hutang berlebihan, sama ada bagi mereka yang belum berhutang mahupun yang sedia berhutang. Kehidupan bebas hutang adalah lebih sejahtera, justeru individu digalakkan membeli keperluan mengikut kemampuan, mengelakkan hutang baharu dan berusaha menyelesaikan hutang sedia ada demi ketenangan hidup.