Hotel patuh syariah: penting atau tidak? - Abd Rahman, Siti Nur Husna; Mohd Azli, Rafidah; Mohd Zhaffar, Nursafra; Babge, Siti Nadiah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Konsep hotel patuh syariah semakin berkembang seiring dengan peningkatan permintaan dalam industry pelancongan Islam. Hotel yang mematuhi prinsip syariah menawarkan perkhidmatan yang berlandaskan nilai Islam seperti penyediaan makanan halal, larangan alkohol, kemudahan ibadah, serta pemisahan ruang antara lelaki dan wanita. Artikel ini membincangkan kepentingan hotel patuh syariah dalam memenuhi keperluan pelancong Muslim, meningkatkan daya saing industri pelancongan, serta menyokong ekonomi halal. Selain itu, cabaran dalam pelaksanaannya seperti kekurangan standardisasi dan persepsi pasaran turut diperjelaskan. Kajian ini menunjukkan bahawa hotel patuh syariah bukan sekadar pilihan tetapi merupakan elemen penting dalam industry pelancongan Islam.