Taman Eko Rimba Gunung Datuk lokasi rekreasi yang bersejarah - Jusoh, Zuraini; Omar Ali, Siti Rapidah; Mohd Zin, Mazratul Firdaus; Mat Rashid, Kartini (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2023)
Taman Eko-Rimba Gunung Datuk terletak di Hutan Simpan Tampin. Lokasinya terletak di jalan Tampin-Seremban iaitu 10 km dari Bandar Tampin dan 35 km dari Bandar Seremban. Kedudukannya adaiah di sempadan Negeri Sembilan dan Melaka. Kemudahan yang disediakan di Taman Eko-Rimba Gunung Datuk adalah seperti tandas, dewan terbuka, tapak perkhemahan, wakaf, tempat letak kenderaan, rumah penginapan dan gerai jualan.