Bijaksana atau bijaksini ? - Harun, Nur Syikri; Ismail, Fathiyah (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2023)
Pernahkan anda terfikir tentang perkataan 'bijaksana'? Kenapakah ia disebut 'bijaksana'? Mengapakah bukannya 'bijaksini'? Menurut Pusat Rujukan Persuratan Melayu, perkataan 'bijaksana' bermaksud 'berakal budi', 'arif' 'pandai dan berhati-hati' dan 'cerdik'. Sebagai contoh, "Pegawai penyelidikan itu seorang yang bijaksana". Orang yang bijaksana dikatakan individu yang menggunakan akal budi. Ia adalah kata sifat positif yang seringkali dikaitkan dengan perihal seseorang yang menjalankan tugas atau mengatur hidupnya dengan penuh hati-hati dan pandai.