Lawatan akademik Diploma Pengurusan Pelancongan (HM111) ke Pulau Pinang - Metom, Lilly; Abang, Mohammad (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2015)
Objektif utama lawatan ini diadakan adalah untuk memenuhi keperluan silibus bagi kod kursus HTT350 - ‘Tour Planning & Design’ yang memerlukan pelajar merancang melaksanakan satu pakej pelancongan ke destinasi yang dipilih oleh pensyarah. Seterusnya, objektif lawatan ini adalah bagi memberi peluang kepada pelajar untuk mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari di bilik kuliah dalam menguruskan pakej pelancongan. Objektif yang seterusnya pula ialah untuk meningkatkan kemahiran dan keyakinan pelajar dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi sebelum, semasa dan selepas program dijalankan. Selain itu, ianya bertujuan untuk mewujudkan jalinan hubungan dan tanggungjawab sosial melalui lawatan ke sebuah rumah kebajikan. Objektif selanjutnya ialah untuk meningkatkan pemahaman dan memberi pendedahan kepada pelajar dalam proses pembelajaran kod-kod kursus yang berkaitan dengan lawatan ini iaitu HTT247 – ‘Tourism Geography’, HTT317 – ‘Transportation in Tourism’ dan HTT327 – ‘Cross Cultural Studies’.