Pasaran Bon dan Sukuk di Malaysia - Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Mohamad Nasruddin, Nur Aqilah; Abdul Ghani, Roseziahazni; Mohamad, Zuraida; Mohd Kassim, Nor Akila (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2023)
Kesimpulannya, penerbitan Bon Islam atau Sukuk ialah komponen yang mempunyai nilai tertinggi dalam pasaran modal Islam di Malaysia. Pada masa kini, Malaysia mengekalkan kedudukan pertamanya sebagai negara yang mempunyai Pasaran Sukuk terbesar di dunia. Bukan itu sahaja, industri perbankan Islam di Malaysia juga adalah sektor yang poling maju di dunia. Dengan ini, dunia luar dapat melihat kesungguhan Malaysia dalam memperluaskan Pasaran Sukuk yang bertujuan mendapatkan modal melalui konsep sekuriti Islam. Pada masa hadapan, Pasaran Sukuk atau Pasaran Bon Islamik dijangkokan akan terus berkembang maju seiring dengan penerimaan yang baik. bukan sahaja daripada umat Islam tetapi juga daripada orang bukan Islam.