Hubungan jantina dan konteks sosial dengan kepuasan tertunda murid prasekolah di Daerah Besut, Terengganu - Kang, Koon Wey; Amran, Muhammad Syawal (Academica Press Solutions, 2025)
Kepuasan tertunda dan kawalan kendiri merupakan aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak prasekolah. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara jenis hubungan sosial (bersendirian dan kumpulan berpasangan) dan jantina dengan tingkah laku kepuasan tertunda. Reka bentuk kajian ialah kajian kuantitatif korelasi bukan parametrik. Sampel melibatkan seramai 32 murid prasekolah dari sebuah sekolah di Besut, Terengganu. Persampelan dipilih melalui persampelan rawak mudah dalam kalangan murid prasekolah. Instrumen kajian utama ialah tugasan kelewatan makanan ringan yang mengukur kemampuan murid menangguhkan kepuasan. Data dianalisis secara deskriptif dan inferensi menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS) versi 27. Dapatan kajian menunjukkan terdapat perbezaan signifikan kepuasan tertunda dalam situasi bersendirian dan kumpulan berpasangan dengan nilai chi square χ²=9.73, p=0.028, p